Social networks: populare si pretentioase
In fiecare zi, retelele sociale (social networks) sunt populate de noi si noi postari ale companiilor, intr-o permanenta dorinta de cucerire a cat mai multor utilizatori. Insa in buchetul de post-uri, nu toate florile sunt parfumate si frumos colorate. Fie ca esti un veteran al socializarii online ori esti la inceputul existentei tale in lumea virtuala atat de aglomerata, trebuie sa te feresti de cateva pacate de moarte care te-ar putea trimite direct pe rug.
Social networks si cele 7 pacate
1. Sa poftesti la portofelele fanilor tai. Prin fiecare post incerci, intr-un fel sau altul, sa vinzi ceva fanilor tai? In acest caz, trebuie sa stii ca te faci vinovat de un mare pacat. Pacatul capital pe retelele de socializare este sa incerci sa le vinzi direct fanilor un produs/ serviciu in acest mediu, in loc sa muncesti pentru construirea unei reputatii, a unei imagini care va contribui in timp la cresterea vanzarilor.
2. Lacomia de informatie. Majoritatea marketerilor care activeaza in peisajul social media sunt intr-o vanatoare continua de comentarii, like-uri, share-uri, folosindu-se in acest sens de numeroase siretlicuri de marketing. Nu uita insa: cu cat oferi mai mult, cu atat vei primi mai mult. Implica-te in lumea social networks, comenteaza, ofera sfaturi, ajuta oamenii, si doar asa vei primi un feedback bogat.
3. Sa fii zgarcit cu dezvaluirea personalitatii tale. Sub masca de companie purtata sunt pana la urma oameni cei care dau click pe share in fiecare zi pe pagina oficiala. Asadar, atunci cand postezi ceva, simte-te liber sa „imbraci” o voce, o atitudine, sa iti dai chiar un nume, astfel incat utilizatorii sa se simta conformabil atunci cand discuta cu tine.
4. Sa fii lenes. Inca un pacat de moarte este sa fi lenes cand vine vorba de postat continut nou pe retelele de socializare. Pentru a nu le disparea din memorie, fanii trebuie sa fie surprinsi in fiecare zi cu ceva nou, interesant, oricat de scurt. Nu trebuie sa incetezi sa existi nici macar o zi aici, pentru ca risti sa dispari pentru totdeauna!
5. Sa te consideri un Guru pe social networks. Ingamfarea nu face bine in niciun mediu, cu atat mai mult in unul in care se „propovaduieste” egalitatea, asadar nu exagera cu atitudinea atotstiutoare. O ironie fina este permisa din cand in cand, insa nu sari calul!
6. Sindromul „Copycat”. Esti invidios pe ce vezi in ograda vecinului? Solutia nu este sa ii copiezi „stilul”, caci odata ce vei fi mirosit de fani, acestia vor fugi mancand pamantul. Incearca sa te faci remarcat in felul tau, unic si „le-gen-..wait for it…dary”. 🙂
7. Mandria. Ultimul, dar nu cel din urma pacat este mandria, cea care te impiedica sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie. Nu fi mandru, culege idei, cunostinte, sfaturi si alte…ajutoare de la fanii tai. Acest lucru nu va face decat sa imbunatateasca considerabil calitatea relatiei cu acestia si succesul tau pe social networks.
Pregatit sa traiesti „curat” pe social networks?
Eu zic ca e timpul pentru o spovedanie!