LinkedIn a lansat noi instrumente extrem de utile, atat pentru angajatori cat si pentru cadidati, dupa ce efectiv toate aspectele pe care le presupune cautarea de joburi si procesul de recrutare au ajuns in mediul virtual, ca urmare a pandemiei COVID-19. Da, chiar si interviurile pentru joburi, pentru care te pregateai atat de mult, pot fi sustinute acum de pe fotoliul tau preferat de acasa!
Mai mult chiar, LinkedIn a lansat si o versiune test a unei noi functii de prezentare video, precum si un tool bazat pe inteligenta artificiala, care ofera un feedback important vis-à-vis de raspunsurile rostite de candidati, in diverse discutii cu angajatorii.
Prezentarile video
LinkedIn testeaza o noua caracteristica, menita sa duca la un alt nivel capacitatea candidatilor de a face o prima impresie pozitiva managerilor cu care sustin interviurile pentru angajare.
Cercetarile celor de la LinkedIn au relevant ca 65% dintre oameni cred ca impresia pe care o creezi in mediul online este la fel de importanta ca cea pe o care o faci in cadrul unei intalniri fata in fata, insa poate fi dificil ca potentialii angajatori sa iti observe soft skill-urile, atunci cand nu te afli in aceeasi camera cu acestia.
Noua functie de prezentare video a LinkedIn le permite managerilor care fac angajari sa ceara o prezentare ca parte a procesului de angajare. Candidatul poate raspunde in acest caz, fie prin inregistrarea unei prezentari, fie oferind o varianta scrisa. “Un raspuns atent gandit si conceput te poate ajuta sa iesi in evidenta, chiar inainte de inceperea procesului oficial de sustinere a interviurilor” anunta compania.
Feedback-ul bazat pe inteligenta artificiala
LinkedIn lanseaza, in plus, si feedback-ul instant, bazat pe inteligenta artificiala, un adaos excelent in randul instrumentelor sale de pregatire pentru interviu, care ii poate ajuta pe candidati sa se pregateasca pentru intrebarile obisnuite din procesul de preselectie (screening questions).
Cand vine vorba despre interviuri, peste 50% dintre candidatii la diverse posturi spun ca nu au incredere in ei insisi, potrivit LinkedIn. Pentru a-i ajuta pe acestia sa raspunda cu mai multa incredere intrebarilor primite de la angajatori, instrumentele de feedback ale LinkedIn vor asculta raspunsurile candidatilor si vor analiza continutul de speech al acestora.
Utilizatorii pot inregistra raspunsuri test si le pot trimite instrumentului de feedback bazat de inteligenta artificiala, pentru a obtine o evaluare cu privire la trimiterea raspunsului.
Feedback-urile oferite de acest tool au ca scop sa ii ajute pe candidati sa isi imbunatateasca skill-urile ce tin de vorbire si de modul in care se prezinta la interviuri.
De pilda, utilizatorii pot primi sfaturi despre ritmul in care vorbesc, de cate ori folosesc cuvinte de legatura, si care sunt frazele sensibile pe care ar trebui sa le evite.
In plus, daca aleg sa foloseasca acest tool, utilizatorii isi pot trimite raspunsurile inregistrate si la contactele lor de pe LinkedIn, pentru a obtine un feedback mai personal. Aceasta functie este lansata la nivel global si poate fi accesata imediat dupa ce aplici la diverse joburi prin intermediul LinkedIn.
Ponturile LinkedIn pentru interviuri video
Anuntul LinkedIn vine la pachet cu trei ponturi cheie pentru interviurile video de succes.
Lasa deoparte conversatiile marunte
In cadrul unui interviu video este extrem de important sa stabilesti cat mai rapid o relatie cu interlocutorul tau. “Nu iti permiti luxul de a vorbi despre nimic pe un apel video” atrage atentia compania. Foloseste primele cateva minute ale unui apel video pentru a stabili o conexiune personala. Poti beneficia de ajutor suplimentar in acest sens accesand profilul de LinkedIn al companiei la al carei interviu participi si cautand orice informatie de background sau conexiuni reciproce care ar putea sa iti dea idei despre subiecte de discutie.
Pastreaza linistea in incapere
Exista o lista lunga de intreruperi potentiale atunci cand lucrezi de acasa – fie ca este vorba despre copii care se joaica pe langa tine sau care au nevoie de ajutor la teme, fie despre colegi de camera sau despre membri ai familiei, nevoiti si ei sa stea acasa, si care de plictiseala pot face orice care sa te perturbe.
Daca imparti acelasi spatiu cu alte persoane, anunta-le ca ai de sustinut un interviu important, in asa fel incat sa nu faca prea mult zgomot sau sa treaca prin cadru accidental.
Pregateste-ti cu atentie mijloacele tehnologice
Un pont evident, dar trecut adesea cu vederea, este sa te asiguri inainte de interviu ca tehnologia functioneaza, si ca stii sa o folosesti corect. Daca ai, de exemplu, o camera video noua, ideal ar fi sa o testezi pe un apel cu prietenii, in asa fel incat sa ai ocazia sa inveti cum functioneaza inainte de a intra live cu un potential angajator. Vei evita astfel gafele neplacute si timpul pierdut cu detalii tehnice si, in plus, vei lasa impresia ca esti un profesionist si ca iei in serios interviul la care participi.