Comisia Europeana impreuna cu marile companii informatice Microsoft, Youtube, Twitter si Facebook, au facut recent public un nou cod de conduita (hate speech code), proaspat semnat, care va impune o serie de noi reguli (sau restrictii?) in mediul online. Sub voalul intentiei de a combate propagarea discursurilor rasiste, xenofobe si de incitare la ura pe Internet, acest „hate speech code” va permite gigantilor din online sa elimine dupa bunul plac orice informatie si continut considerat a fi „instigator la ura”.
Conturi sterse, continut eliminat (sau cenzurat?)
In fapt, imediat dupa prezentarea comunicatului oficial UE, deja s-au semnalat conturi suspendate sau chiar sterse, precum si continut eliminat de catre companiile semnatare. Subiect (sau victima?) al primelor masuri aplicate in acest sens a fost portalul online Gatestoneinstitute, dupa publicarea unui material video ce prezenta o serie de probleme sociale (grave) cauzate de valul de imigranti din Suedia. Contul de Facebook al unei experte Gatestoneinstitute, Ingrid Carlqvist, a fost pur si simplu sters imediat dupa ce aceasta a distribuit materialul video pe profilul sau. In mod evident, acesta nu este un caz singular. De acum inainte, tot continutul distribuit pe aceste retele de socializare si in aceste medii online, care atinge chiar si razant probleme sociale sau politice actuale „sensibile”, poate (si va fi) sters fara drept de apel, doar cu o… notificare de instiintare.
Principalele puncte ale noului cod de conduita
- Companiile informatice semnatare isi vor asuma rolul de lideri in combaterea propagarii discursului de initiere la ura.
- Companiile Twitter, Microsoft, Youtube si Facebook isi vor dezvolta si institui proceduri clare si eficace care sa le permita eliminarea si blocarea de pe platformele lor a tuturor materialelor video, foto, text sau de orice alta natura, care „incita la ura, violenta si comportament ostil”, doar prin trimiterea unei notificari catre autorii sau detinatorii conturilor in cauza.
- Se va implementa un sistem de notificari pe care utilizatorii sa il poata folosi pentru a semnaliza fiecare material care nu respecta noul cod de conduita.
- Notificarile vor fi revizuite in mai putin de 24 de ore, iar companiile isi atribuie dreptul de a elimina continutul in cauza sau, dupa caz, de a bloca accesul la acesta, daca este necesar.
- Utilizatorii vor fi, conform tratatului semnat, informati si sensibilizati cu privire la tipurile de continut care nu mai sunt permise pe platformele pe care le frecventeaza.
Monica Bickert, sefa directiei Global Policy Management din cadrul Facebook declara ca „Intr-o retea ce cuprinde peste 1,6 milioane de utilizatori, ne luptam constant sa oferim dreptul la libera exprimare, insa ne dorim sa pastram un mediu prietenos si respectuos. De aceea sustinem ca nu toleram si nu vom tolera niciodata niciun tip de hate speech pe Facebook”.
John Frank, vicepresedintele EU Government Affair din cadrul Microsoft spune ca „Politetea si libertatea de exprimare sunt valorile esentiale ale Microsoft, motiv pentru care interzicem in totalitate orice indemn la ura sau violenta in serviciile pentru utilizatori gazduite de Microsoft. Recent am anuntat masuri suplimentare de interzicere a publicarii de continut terorist. Acest cod de conduita reconfirma angajamentul nostru in aceasta problema importanta”.
Karen White, sefa directiei Public Policy for Europe din cadrul Twitter a semnalat ca „Nu toleram niciun fel de comportament ostil pe Twitter si ne asumam faptul ca vom continua sa atacam frontal aceasta problema. Exista o deosebire clara intre libertatea de exprimare si comportamentele care incita la ura, violenta si intoleranta.”
Lie Junius, sefa Public Policy and Government Relations din cadrul Google adauga ca „Ne-am angajat sa usuram accesul la informatie al oamenilor, insa intotdeauna ne-am opus vehement discursurilor ilegale de incitare la ura pe platformele noastre. Dispunem de sisteme eficiente pentru analizarea notificarilor in mai putin de 24 de ore si pentru eliminarea continutului ilegal. Suntem incatati sa lucram cu Comisia Europeana in elaborarea unor solutii pentru combaterea discursurilor ce incita la ura si violenta in mediul online”.
Se pune problema libertatii de exprimare?
Daca pana acum Internetul era mediul cu libertate de exprimare suprema, se pare ca cenzura isi face aparitia si aici, si nu tocmai brusc. Daca pana acum restrictiile fiecarei retele de socializare in parte constituiau decizii interne, se pare ca online-ul se imbina cu politicul, care va decide de acum inainte ce subiecte sunt permise spre distribuire si dezbatere in online si ce subiecte vor fi… eliminate. Practic, un mediu de informare liber va deveni un mediu de informare controlat, ce va livra strict ceea ce este permis spre publicare si afisare.
Asadar, Internetul, asa cum il stiam pana in ziua de astazi, liber si fara niciun fel de constrangere, fie politica, fie de regulament editorial, va avea propriile valori impuse… politic.