Cateva secrete despre creativitate
Sa ridice mana sus ala care crede despre el ca nu ar fi creativ! Toti credem mai mult sau mai putin despre noi ca suntem creativi. De la mic la mare, avem aspiratii sau fumuri ca am fi creatorii unor mari idei. Poate ca asa e. Insa creativitatea inseamna sa dai glas marilor idei, sa accepti critici, sa te perfectionezi, sa transpiri, sa rupi creioane, sa fii deprimat, sa iti revii, sa nu ai nicio idee. Lumea crede ca stie multe despre creativitate, adevarul e ca avem doar o idee. Si cum am putea sa aflam mai multe despre creativitate? Mihali Csikszentmihali ne da un raspuns simplu, banal aproape: punand intrebari. Astfel ca, pentru cartea sa, Creativity, acesta a intervievat 91 de personalitati creative de prima clasa, 14 dintre acestia fiind laureati ai premiului Nobel.
Despre creativitate si producatorii ei
Iata ce idei lanseaza autorul cartii, incercand si sa demonteze pe ici colo cate un un mit despre creativi.
ᴥ Ideea ca persoana creativa este in mod obligatoriu un om chinuit este o exagerare. Majoritatea celor intervievati erau fericiti cu vietile si operele lor.
ᴥ Creativii de succes au din abundenta curiozitate si determinare (sau dorinta). Acestia sunt absolut fascinati de subiectul lor si, in timp ce unii pot fi mai inteligenti, dorinta de a reusi este decisiva.
ᴥ Creativii sunt vazuti ca aroganti, cauza acestei confuzii fiind faptul ca doresc sa isi dedice cat mai mult din atentia lor creativitatii.
ᴥ Creativii isi iau intuitia in serios si cauta pattern-uri acolo unde altii vad doar confuzie; sunt de asemenea capabili sa faca legaturi intre domenii diferite ale cunoasterii.
ᴥ Desi pot crea oriunde, creativii incearca sa stea in locuri unde isi pot satisface mai usor interesele, unde pot intalni oameni care gandesc la fel ca ei si unde munca lor este apreciata.
ᴥ Mai mult decat seminariile de creativitate, mediile frumoase sau care mustesc de inspiratie ii ajuta sa gandeasca creativ.
ᴥ Sistemul de invatamant nu isi pune prea mult amprenta asupra creativilor, acestia nefiind elevi si nici chiar studenti straluciti.
ᴥ Cele doua categorii de oameni din care au iesit cei mai multi creativi sunt urmatoarele: cei care au crescut saraci sau dezavantajati si pe care parintii i-au ambitionat spre dezvoltare si, de cealalta parte, cei care s-au nascut in familii de intelectuali, cercetatori, scriitori, muzicieni, doctori etc. Din marea de creatori, se pare ca doar 10% provin din clasa (calduta) de mijloc. Confortul nu este, asadar, un prea mare stimulent al creativitatii.
Cam atat despre creativitate pe ziua de azi…
Fara ca vreuna dintre ideile de mai sus sa fie vreun soi de postulat, e de apreciat ca s-a luat in vizor aceasta calitate atat de ravnita si asumata, de care este nevoie in atatea arii de activitate, si chiar in viata personala. Sa incercam sa fim cat mai creativi, zic! Nu doar de dragul publicitatii.