Ai un site care tocmai a primit o penalizare Google? Nu dispera! Exista cai prin care iti poti recupera ranking-ul si traficul.
Daca detii un business online, traficul adus de motoarele de cautare este o componenta importanta a succesului. Insa obtinerea unui ranking bun nu mai este o treaba la fel de usoara ca-n vremurile bune. Prin urmare, multi specialisti SEO si marketeri au dus activitatea de link building in zone riscante. Rezultatul? Site-urile au fost penalizate de Google pentru incalcarea regulamentului.
Matt Cutts (Webspam, Google) a declarat ca in fiecare luna Google initiaza peste 400.000 de actiuni manuale. In plus, numeroase alte site-uri sunt penalizate in mod automat prin algoritmi ca Penguin sau Panda. Din toti cei pedepsiti, doar 20.000 depun solicitari de reexaminare ale site-urilor in fiecare luna.
Pentru inceput, ar fi bine sa afli ce tip de penalizare Google ai primit
Ai observat o cadere masiva a traficului pe site? Ei bine, primul pas este sa depistezi ce fel de penalizare a fost aplicata site-ului tau.
Exista doua mari tipuri de penalizari pe care le poti primi din partea Googe: o actiune manuala din partea echipei de spam Google sau o penalizare algoritmica.
1. Actiunea manuala – pentru a afla daca site-ul tau a fost penalizat printr-o actiune manuala, verifica daca ai primit o notificare pe Google Webmaster Tools.
2. Penalizarea algoritmica – pentru a vedea ce update de algoritm ti-a venit de hac, tot ce trebuie sa faci este sa verifici ce update a fost lansat de Google inainte de aplicarea penalizarii; Aici gasesti istoricul update-urilor Google, pana in mai 201.
Cele mai populare update-uril de algoritmi Google sunt Panda si Penguin, ambele concentrate pe backlink-uri si distributia textelor ancora. Mai mult de 95% dintre penalizarile acordate de Google au legatura cu profilul backlink-urilor. Daca ai prea multe backlink-uri pe site-uri de slaba calitate, cu siguranta Google te va penaliza, reducandu-ti din ranking.
Mai multe despre greseli de link building pe care le poti face, aici: 7 greseli de Link Building.
Cum te refaci dupa o penalizare Google
Indiferent ce tip de penalizare ti-a fost aplicata de Google, va trebui sa iei la puricat backlink-urile care fac trimitere la site-ul tau si sa le identifici pe acelea care ti-au facut probleme. Dupa ce le-ai identificat, incearca sa le stergi sau, daca nu pot fi sterse, sa le dezaprobi.
Pentru asta, intra pe Google Webmaster Tools si downloadeaza toate backlink-urile recunoscute de Google. In meniul din stanga, selecteaza „Search Traffic” , apoi „Links to Your Site”. Din modulul „Who links the most”, da click pe „More” pentru a vedea toate backlink-urile. Pentru a le exporta, apasa pe butonul „Download latest links”.
Acum ca ai pus mana pe toata lista de backlinkuri care fac trimitere catre site-ul tau, foloseste-te de instrumentul de SEO preferat si depisteaza-le pe cele de slaba calitate. Nu ai niciun instrument preferat? Poti incerca Monitor Backlinks.
Incarca lista de backlinkuri obtinuta prin Google Webmaster Tools si inspecteaza linkurile dofollow pe care Google le-a luat in considerare. Pentru a-ti usura munca, verifica in primul rand paginile care contin peste 100 de backlinkuri externe.
Dupa ce ai trecut backlinkurile prin aceasta sita mare, urmeaza sa le verifici manual pe celelalte si sa le depistezi pe cele care ti-au atras penalizarea.
Ce faci dupa ce ai gasit un link care iti afecteaza rankingul Google?
Dupa ce esti sigur ca ai gasit un link care iti afecteaza site-ul, incearca sa-l stergi. Iata cum poti sa faci asta:
Scrie un email in care soliciti stergerea link-ului.
Va fi nevoie sa respecti cateva reguli, care iti vor creste sansele ca backlinkul sa dispara de pe site-ul problema.
- Fii politicos si nu recurge la amenintari.
- Foloseste adresa de email a companiei (de exemplu, [email protected], in loc de [email protected])
- Incearca sa afli numele webmasterului si sa personalizezi fiecare solicitare.
- Fii cat mai specific cu putinta. Ajuta-l pe cel care citeste emailul sa inteleaga rapid cu ce te poate ajuta si unde este localizat linkul pe care vrei sa il stearga.
- Nu fi prea insistent. Nu spama emailul proprietarului site-ului cu prea multe solicitari. Un email este suficient.
In urma acestui demers, exista cateva scenarii posibile.
- Backlink-ul daunator va fi sters;
- Emailul tau va fi ignorat. In acest caz, va trebui sa le dezaprobi (disavow) link-urile care nu sunt sterse. Poti face acest lucru in programul de SEO pe care il folosesti. Dupa ce-ai exportat lista de linkuri, poti sa depui raportul aici;
- Webmasterul iti va solicita bani pentru scoaterea linkului. In acest caz, nu ar trebui sa platesti nimic, ci sa dezaprobi linkul/lunkurile, ca mai sus;
Asadar, penalizarea Google nu este o boala incurabila. Te poti vindeca, asta daca tratezi situatia cum trebuie. Succes!
Vad des site-uri care revin din penalizarile Google, deci se poate.
Mersi pentru mentiune Alexandra(ghici cum am vazut ca am primit link de pe articolul tau 🙂 ).
Buna am si eu o problema cred ca am luat ceva penalizare de la google pentru ca de o luna buna nu mai tare apar in rezultate site meu e in semnatura. Vreau sa aud sfaturi si pareri ce tre sa fac si cum . multumesc
Salut,sun bune backlink-urile free?